Vandra i Madonien

Cefalùs bakland, bergen i Madonien och Nebrodi, går upp till nästan 2000 meters höjd och större delen är naturpark. Skogsvägar och vandringsleder går genom ett omväxlande landskap med varierande flora och fauna, vintergröna sten- och korkeksskogar och doftande macchia. Den bästa tiden för vandring är våren när Madonien står i blom och man kan upptäcka vilda orkideer och sensommaren när temperaturerna är idealiska. Men även heta sommardagar är lämpliga för vandringar i de högre, skuggiga lägena som får dig att glömma den olidliga hettan i låglandet.

Vi organiserar våra turer i samarbete med vår partner på platsen, Kefa Reisen. För varje vandring krävs ett minsta antal deltagare på fyra personer. Du kan också gå med Frosch Sportreisen som sedan flera år tillbaka är våra trogna partner och som går på upptäcktsfärd med sina resegrupper två gånger i veckan. Kontakta oss på receptionen, vi kommer att hitta det rätta för dig!

Vulkanguider är bergförare som specialiserat sig på vulkaner. Sicilien med Etna som Europas högsta och fortfarande mycket aktiva vulkan bjuder på nästan 40 kvadratkilometers varierande möjligheter att lära känna naturen kring ett eldberg. Samtidigt får du en professionell inblick i dess uppkomst, aktivitet, flora och fauna osv utan att du behöver ge dig in på något farligt äventyr. En vandring till de många slocknade kraterna eller upp till toppen på detta imponerande berg, alltså upp till Bocca Nuova på över 3000 meters höjd, där man rentav kan höra berget är en upplevelse. Däremot är det inte under några omständigheter att rekommendera att gå ensam på Etna. Bara erfarna och utbildade vulkanguider vet att tolka vädrets tecken, vind, moln och vulkanen själv.

Din vulkanguide:

Andrea Ercolani, medborgare i Italien och Schweiz, född och uppväxt i Basel, har bott på Sicilien sedan 1998. Först var han vandringsguide på hela Sicilien, speciellt på Etna, i Madonien och på de Lipariska öarna. Utbildad till diplomvulkanguide på Etna och Vulcano och Stromboli. Andrea talar italienska, tyska, franska och engelska.

Guida vulcanologica är ett yrke som kräver legitimation. Utbildningen äger rum enligt normer som uppställts av Nationalkollegium för italienska bergförare som i sin tur tillhör det internationella bergförarförbundet. Utbildningsämnena är mycket varierande och omfattar vulkanologi och botanik, etnologi och zoologi och naturligtvis tekniska aspekter som orientering, hur du bör sätta stegen och säkra dig. Efter avslutad examen utställs ett europeiskt diplom. Guiderna måste också vara inskrivna i motsvarande yrkesregister.

C.R.G.A.V.S. betyder

Collegio Regionale delle Guide Alpine e Vulcanologiche Sicilia och översätts så här: Kollegium för berg- och vulkanguider i regionen Sicilien. Kollegiet är ansvarigt för yrkesregistret för bergförare, alpininstruktorer, vulkanguider och aspiranter.