Noen viktige informasjoner

Legevakt

Gratis førstehjelp får du på Cefalùs hospital (Tel.:0921-920111). I et nødtilfelle, vennligst henvend deg til resepsjonen som omgående vil sørge for at du får legehjelp. Som regel vil du måtte betale legebehandling kontant. Du bør be legen om en detaljert faktura slik at du kan fremlegge den hos din trygdekasse hjemme for erstatning. Vennligst orienter hotellet og din reiseleder hvis du har noen helseproblemer som vi må ta hensyn til, slik at du kan få all råd og hjelp som du måtte trenge. Vanligbvis anbefaler vi våre gjester å tegne en reiseforsikring som omfatter sykdomstilfeller i utlandet. En slik forsikring pleier ikke å medføre store utgifter.

Apotek

Apotek heter på italiensk "Farmacia". Du finner flere av dem i Cefalù, de ligger på Corso Ruggero, i Via Roma og i Via Vazzana.

Offentlige trafikkmidler

Du kan nå Palermo, Tindari, Milazzo og Messina fra Cefalù med tog eller bus. Når du vil utforske omgivelsene, f.eks. naturparken Madonie, kan du bruke flere buslinjer. I vår resepsjon kan du få oppgitt de viktigste bus- og togforbindelsene.

Frimerker

Frimerker heter "francobolli" i Italia. Du kan kjøpe frimerker på postkontoret eller i kiosker. Det største postkontoret i byen ligger i Via Vazzana og har åpnet mandag til lørdag fra kl. 08.00 til kl. 16.00.
Du kan selvfølgelig også overlate posten til oss - vi ekspederer den gjerne for deg.

Banker

Bankene her har oppe mandag-fredag fra kl. 08.30 til kl. 13.00. Du bør huske på å ta passet ditt med når du skal gjennomføre bankforretninger fordi kasserere er forpliktet til å kontrollere din identitet. Noen banker slår av sine online-forbindelser om kvelden for å holde kostandsnivåret lavt, det kan derfor hende at du ikke kan hente penger i en minibank på den tiden av døgnet.

Politiet - carabinieri

Politistasjonen er i Via S. Barbara (Tel.: 0921-421412 eller nødrop 112). I Palermo i Via Vittorio Emanuele II (Tel.: 091-261111 og nødrop 112).

Forretningers stengetider

Vanligvis har forretninger åpent fra kl. 09:00 til kl. 13:00 og etter lunsjpausen fra kl. 17:00 til kl. 20:00. På søn- og helligdager holder de fleste forretninger som regel lukket (men disse reglene gjelder ikke i turistsesongen!) I turistsentrer som Cefalù er de fleste forretninger åpne i lunsjtiden.

Ambassade:

Kgl.norsk ambassade
Via delle Terme Deciane 7
I-00 153 ROMA
Telefon: +39 06 5717031
Faks: + 39 57 17 03 16

CATANIA

Kgl. norsk konsulat

PALERMO

Kgl. norsk konsulat

Cafeer og barer

Ingen institusjon i hele Europa kan sammenliknes med en Italiensk bar eller Caffè. Italienedre elsker sine cafeer av flere grunner: For det første: Når de slettes ikke har tid til å drikke kaffe får de en kaffetår allikevel: De bare stikker innom, får en rask kopp kaffe og litt søtt til - og tar avsted igjen. For det andre: Har de litt tid, så er dette det beste stedet å tilbringe den på. De sitter ute i solen og holder en utførlig prat med venner og får sin kaffe. Når været forlanger en liten avkjøling, en "Granita", tar man en sorbet som er typisk for regionen. Og sist, men ikke minst: Det er rimelig å besøke en Italiensk bar eller Caffè: Alt du nyter mens du står ved baren (al banco) er billigere enn det du får servert når du sitter. Ekstra service koster ekstra Euros.

Mat og drikke

Gode nyheter for alle tilhengere av italiensk - eller nærmere bestemt siciliansk mat: Du vil få rikelig anledning til å dyrke din forkjærligket for gode viner og for god mat:

Våre personlige favoritter:

La Brace i gamlebyen i Cefalù. En restaurant under hollandsk ledelse, den kan anbefales på det varmeste! For deg som liker en riktig god pizza (stekt i en vedovn, det er veldig viktig!) anbefaler vi en visitt hos Baglio del Falco i La Tavernetta i den nye havnen, Il Saraceno og last, not least, Lo Scoglio Ubriaco i gamlebyen. De tre sistnevnte har ikke bare utsøkt god mat, de har også romslige terrasser hvor du kan nyte utsikten og sommerlydene!

Når du gjerne kombinerer et godt måltid med en tur pålandet: I Castelbuono, like i nærheten av stortorvet midt i gamlebyen finner du den prisbelønnete restauranten Nangalarruni, velkjent for sine superbe soppretter.

In San Ambrogio, bare noen få kilometer fra downtown Cefalù, ligger Italian Ristorante La Tana della Volpe og når du vil ha en "finishing highlight" etter en rundtur i Madonie naturparken, anbefaler vi det tidligere jesuittklosteret i Polizzi Generosa (Contrada Donna Laura). I våre dager er Donna Lavia et landsens spisested som tilbyr delikate retter og muligheten til å kjøpe biologisk dyrkede jordbruksprodukter.

Du som er glad i søtt, vil finne himmelen på jord her på Sicilia. En tilsynelatende uendelig mangfold av delikate kaker og søtsaker får du kjøpt døgnet rundt syv dager i uken. Og når du får lyst på en "kald glede", kan du se frem til deilig is. Her er tre av våre favoritter like i nærheten av Kalura hotellet: Bar Al Solito Posto som ligger ved gaten ovenfor den nye havna, og Antica Gelateria di Noto, som ligger i gamlebyen i begynnelsen av promenaden (lungomare) hvor du kan sitte på terrassen og nyte din is og utsikten over havet. Du bør absolutt prøve deres spesialitet: Soja-is! Eller du kombinerer gleden av nydelige søtsaker med delikat is hos Dolce et Delizia, Via Matteotti, midt i sentrum av den historiske gamlebyen.

Vinkjennere vil elske å oppdage de nydelige tørre sicilianske vinene. På det aller varmeste anbefaler vi viner med store navn som Donnafugata, Cusumano og Planeta. Det er internasjonalt anerkjent kvalitet som dyrkes her. Ikke langt ifra Cefalù, på veien til Castelbuono, kommer du til et veikryss med et skilt som viser til vingården Abbazia Santa Anastasia. Vinene fra denne gården er blitt uhyre populære. Det lønner seg å være med på en vinprøve der. Dessuten kan du smake og kjøpe viner på alle Cefalùs restauranter. Vår anbefaling: Prøv noen viner som vokser ved Etna, Europas høyeste vulkan! 

Frisersalonger

Det er frisersalonger for kvinner for seg og menn for seg i Italia. Damer bestiller time hos Parrucchiere, menn stikker innom hos en Barbiere uten å avtale tid. Skulle du ønske det, steller en Barbiere med glede skjegget ditt også. Åpningstidene faller sammen med de vanlige åpningstidene for andre forretninger. Du finner mange forskjellige salonger for damer og herrer i Cefalù - fra riktig fashionable rådyre salonger til rimelige salonger med bra kvalitetsarbeid - fra konservative frisyrer til "hip"-kreasjoner. 

Golf

Linguaglossa ligger omtrent 25 km syd for Taormina og har en 18-hulls golfbane. Campofelice, bare 10 km fra Cefalù, skal bli ferdig sommeren 2004, der skal det også bli 18 fine hull på en panoramaplass. 

Kvitteringer

Vennligst oppbevar alle kvitteringer og regninger for dine innkjøp (scontrino) bar- eller restaurantbesøk. Det italienske øko-krim-politiet kan til enhver tid forlange å få disse fremvist (selv om dette ikke forekommer ofte). Hvis du ikke kan presentere kvitteringer, kan det hende at du får en bot. 

Kriminalitet

Til tross for alle fordommer, er Sicilias kriminalstatistikk (inklusive storbyene!) lavere enn de fleste andre steder i Europa. Vær bare oppmerksom på at lettsindig oppførsel inviterer til kriminelle handlinger, især lommetyver føler seg da tiltrukket. Du kan føle deg riktig trygg i Cefalù, det er svært lite sansynlig at du vil bli offer for kriminell handling her. Selv om kvelden kan en dame gå en tur i byens gater og alleer etter middagen. Mere forsiktig må man nok være i større byer og på markeder, der er lommetyvene ute etter håndvesker og lommebøker. Vårt gode råd: Legg gjen din Rolex og dine verdifulle smykker i hotellets safe. 

Torvhandel

Cefalùs marked holdes på promenaden (lungomare) i vintermånedene. I høysesongen om sommeren flyttes torvet til en plass ovenfor stasjonen. Du vil se at mange mennesker benytter anledningen til å gjøre en god handel her og du vil lære ekte italiensk markedsatmosfære å kjenne.

Politi:

Cefalù: Via Stanislao
Telefon: 0921-421729
Palermo: Piazza Vittorio
Telefone: 091-6518388

post office:

Cefalù: Via Vazzana
Palermo: Via Ausonia

Elektrisitet

Spenningen er 220 Volt. Legg merke til informasjonene du vil finne på ditt rom. Det kan hende du vil trenge en adapter til stikkontaktene. Den får du kjøpt i hvert supermarked eller en el-forretning. Hvis du ikke er sikker, henvend deg til resepsjonen, vi hjelper deg gjerne.

Taxi

Cefalùs største drosjeholdeplass er ved stasjonen. Drosjene har ikke taxameter, men prisene er fastsatt av selskapet. Det koster 6,- Euro å ta drosje fra stasjonen til hotellet Kalura, til flyplassen i Catania koster det 220 Euro og til flyplassen i Palermo 100,- Euro. NB! Det er ikke mulig å gi bagasjen til oppbevaring hverken på jernbanestasjonene i Cefalu eller Trabia eller på flyplassene i Catania og Palermo.

Telefon

Retningsnummer til Norge er 0047,til Storbritannia 0044, til Irland 00353, til U.S. 001, til Tyskland 0049, til Sveikts 0041, til Østerrike 0043. Til Norge slår du 0047 og det åttesifrede numret. Til andre land slår du landets retningsnumer og så stedets retningsummer uten 0 først og så numret. Fra offentlige telefonkiosker kan du bruke myter eller kort. Kortene får du kjøpt i kiosker, de heter "Scheda Telefonica", de finnes i tre priskategorier. NB!: Mange av disse telefonkortene har et perforert hjørne som du må fjerne før du bruker kortet.

Tips

"Mancia" er ordet for tips her i Italia. De er av stor betydning i turistbransjen og er velkommen overalt, noen ganger er de tvingende nødvendig. På et hotell gir du tips til kelnern og stuepiken. De fleste hoteller har en felleskasse for tips som personalet deler, men det er ikke noe man kan stole på. Spiser du middag på en restaurant, bør du gi 10% i tips.

Fotturer

Om våren og om høsten og når været tillater det også om vinteren, er Sicilia som skapt for fotturer, issær her i Cefalù og omegn. Vi foreslår gjerne turer enten her i nærheten eller også over hele øya, alt etter hvor langt du vil gå og hvor anstrengende turen får være. Vi opplyser gjerne om de tilsvarende offentlige trafikkmidlene.

Verdisaker

Vi ber deg deponere dine kontanter, kredittkort, pass, smykker og reisedokumenter i hotellets safe. Denne servicen er gratis i de fleste hoteller.

Aviser og ukeblader

Engelske aviser og ukeblader får du kjøpt i mange forretninger i Cefalù, især på Corso Ruggero eller Via G. Matteotti og ved jernbanestasjonen. Utenom sesongen er tilbudet noe mindre.

Tannlege

Cefalù: Dr. Giovanni Battaglia,
Via Cavour 38, Telefon: 921-922104.
Palermo: Dr. Curione Salvatore,
Via Vincenzo di Marco 8,
Telefon: 091-300430".